CILAT JANË Karakteristikat kryesore të Algoritmi

I. Rezoluta

Një pronë e tillë është diskret. Sipas diskrete ajo është menduar se algoritmi përbëhet nga përshkruan sekuencat e përpunimit të hapave të organizuara në mënyrë të tillë që në kohën fillestare të përcaktuar nga situata fillestare, si një hap tjetër pas çdo situatë është konvertuar në bazë të të dhënave të marra në paraprin hapa të përpunimit. algorithm diskrete do të thotë se ajo është ekzekutuar hap pas hapi: çdo veprim me kusht algoritëm është ekzekutuar vetëm pas ekzekutimit ka përfunduar më parë.

II. siguri

Një tjetër tipar i quajtur siguri. Kjo do të thotë se çdo hap është i vendosur në mënyrë unike objekte transformimi interpretues fituara mesme në hapat e mësipërme të algoritmit.

Për shembull, në një nga tha receta gatimi:

Butësisht shkundur përzierje të bëhet i trazuar. Nxehtësia raki në një tigan të vogël dhe derdh atë në përzierje.

Executive formale është e paqartë nëse dridhen përzierje është e nevojshme, derisa e tërë nuk është se do të jetë një sukses, dhe ajo ende vlerat pan. Madhe apo e vogël? Dhe në çfarë temperature është e nevojshme për të ngrohur raki. Pra, ky algoritëm ndonjë artist kryer mjaft e vështirë, pothuajse e pamundur. Ne mund të themi se algoritmi nuk duhet të jetë prezent fjalë nuk caktuara: pak, pak, pak, dhe kështu me radhë ..

III. efikasitet

E treta pronës - efektivitetin e algorithm. Kjo pronë nënkupton se çdo hap (dhe algorithm në përgjithësi), pas përfundimit të saj ofron një mjedis në të cilin të gjitha objektet në dispozicion janë të identifikohet në mënyrë unike. Nëse për disa - çfarëdo arsye pamundur, algoritmi duhet të raportojë se zgjidhja nuk ekziston.

Për shembull, në udhëzimet për përdorim tha mjekësi kollë:

Në qoftë se mjeku e ka përshkruar, pastaj të marrë 3-4 herë në ditë 15-20 pika, më të mirë në ujë të nxehtë të ëmbël.

Nuk është përcaktuar, për shembull, kur algorithm duhet të marrë fund - kur kolla do të mbahet ose kur drogës është për t'i dhënë fund. Prona Performanca në përgjithësi nënkupton algorithm gjymtyrë, dmth. e. përfundimin e funksionimit të saj në një numër i caktuar i hapa (numri i hapave nuk mund të jetë i njohur më parë dhe është e ndryshme për të dhëna të ndryshme fillestare).

IV. kthjelltësi

Unë duhet të them se algoritmi duhet të kuptohet jo vetëm autori, por edhe ekzekutues. Nëse ne propozojmë që të Ekzekutivit, të tilla si veshje larë hekuri, ai kurrë nuk do ta bëjë këtë, sepse ata nuk e kuptojnë, që është. Për. Një program i tillë nuk është mortgaged. Ose, për shembull, në qoftë se ne ofrojmë për një djalë të piqem një tortë që ai kishte, si rregull, që nuk funksionon, për shkak se ata nuk e dinë se si. Por nëse ne të hartojë një algoritmi të detajuar pune, ne e ndajnë atë në hapa themelore, të tilla që ajo lehtë mund të kuptojnë dhe të jenë në gjendje për të kryer çdo hap, ajo do të jetë në gjendje për të piqem me sukses çdo tortë. Çdo hap i algoritmit përfaqësojnë domosdoshmërisht ndonjë ekzekutues të veprimit të lejuar. Kjo pronë është quajtur algorithm qartë.

V. Mass

Së fundi, një tjetër tipar i algorithm - në masë. Kjo do të thotë se ekziston një grup i të dhënave që mund të jenë të përpunuara nga një algoritmi ose algoritmi mund të përdoret për të zgjidhur ndonjë problem të të njëjtit lloj. algorithm Mass është e lidhur ngushtë me kuptueshmëri nga rruga e shembull mund të kuptoj shembull me tortë, dhe të thonë se më shumë se algoritmi gatimit do të përshkruhet, më i madh probabiliteti se tortë është pjekur. Gjithashtu, si një shembull, ne mund të marrë manualin e pajisjeve elektrike, udhëzimeve dhe kështu me radhë. E., më mirë se algorithm e punës me pajisjet, aq më lehtë do të jetë për ju për të kuptuar atë. Nga pikëpamja e vlerës praktike të algoritme të rëndësishme që do të jetë grupi i të dhënave fillestare pranueshme ajo është mjaft i madh, si rregull, vlera praktike algorithm nuk është i lartë, në qoftë se ajo vetëm do të përdoret një herë.

Pronat algorithm e algoritmeve

Koncepti i algoritmit. Prona e algoritmit. Një shumëllojshmëri e algoritmeve. Metoda Përshkrim Algoritmet

Algorithm është quajtur një interpretues të saktë dhe të kuptueshme predpisanie bëjë një sekuencë e veprimeve që synojnë zgjidhjen e problemit. Fjala "algoritmi" rrjedh nga emri el-Kuarizmit matematikan i cili formuloi rregullat e kryerjes së operacioneve aritmetike. Fillimisht, sipas rregullave të algoritmit realizuar vetëm të kryer katër operacione aritmetike me numra. Në të ardhmen, ky koncept ka filluar të përdoret në përgjithësi për t'iu referuar një sekuencë e veprimeve që çojnë në zgjidhjen e çdo detyrë. Duke folur për algorithm e procesit kompjuterike, duhet të kuptohet se objekti për të cilin është aplikuar algorithm janë të dhënat. Një algoritëm për zgjidhjen e një problemi kompjuterike është një grup i rregullave për të transformuar para golit të dhënave.

Kryesore Pronat e algorithm janë:

 1. determinacy (siguri). Ajo përfshin marrjen e rezultateve të qarta të protsecca informatikë për të dhënat e dhëna hyrëse. Për shkak të kësaj prone të procesit algorithm është mekanik në natyrë;
 2. efektiviteti. Ajo tregon praninë e të dhënave origjinale për të cilat një algoritmi dhënë të zbatuara nga një proces informatikë duhet pas një numër i caktuar i hapa për të ndaluar dhe të japin rezultatin e dëshiruar;
 3. në masë. Kjo pronë sugjeron se algoritmi duhet të jenë të përshtatshme për zgjidhjen e të gjitha problemeve të këtij lloji;
 4. diskrete. Segmentimi do të thotë të përkufizuar procesin informatikë algorithm në faza të veçanta, mundësia e ekzekutimit të cilat ofruesi (PC) nuk është në dyshim.

Algorithm duhet të formalizohet me disa rregulla me anë të mjeteve të veçanta përfaqësuese. Këto përfshijnë metodat për regjistrimin e algoritmeve: verbale, Formulë-verbal, gjuha grafik i skemave të operatorit, gjuhës algorithmic.

Më e përdorur gjerësisht për shkak të qartësisë së saj, një grafike (bllok qark) mënyrë për të shkruar algoritme.

Flowchart është quajtur një paraqitje grafike e strukturës logjike të algoritmit, ku çdo hap përpunimin e informacionit është e përfaqësuar në formën e simboleve gjeometrike (blloqe), që ka një konfigurim të veçantë në varësi të natyrës së operacioneve. Lista e karaktereve, emrat e tyre, funksionet e tyre janë shfaqur, forma dhe madhësia janë të përcaktuara nga mysafirët.

Tre lloje kryesore të proceseve kompjuterike mund të identifikohen në të gjitha varietet e algoritme për zgjidhjen e problemeve në to:

 • linear;
 • bronkial;
 • ciklike.

Linear është quajtur një proces kompjuterike, në të cilin të gjitha fazat e zgjidhjes detyrat janë kryer në mënyrë natyrale të regjistrimeve të këtyre fazave.

Bronkial është quajtur një proces kompjuterike, ku informacioni zgjedhja përpunimit drejtimin varet dhënave fillestare ose të ndërmjetme (verifikimin e rezultateve të një gjendje logjike).

Një cikël përsëritet seksion të shumta informatikë. Procesi kompjuterike, qe permban nje ose me shume cikle, i quajtur ciklik . Nga numri i cikleve të ekzekutimit janë ndarë në cikle me një numër të caktuar (paracaktuar) i iterations dhe cikle me një numër të pacaktuar të repetitions. Numri i repetitions të së kaluarës varet përputhje me kushtet e caktuara duke hyrë në lak. Gjendja mund të kontrollohet në fillim të ciklit - atëherë ne po flasim për ciklin me kusht, ose në fund - atëherë këtij cikli me postcondition.

pronat e algoritmeve

. Google_iframe_start_time = Data e re () getTime (); google_async_iframe_id = "aswift_1"; window.google_process_slots = funksion () {window.google_sa_impl ({iframeWin: dritare, pubWin: window.parent, Vars: window.parent [ 'google_sv_map'] [ 'aswift_1']})}; (Adsbygoogle = window.adsbygoogle || []) shtytje ({}) .;

4. Prona e algoritmit

Përshkrimi nga karakteristikat kryesore ndihmon për të thelluar konceptin e vetë algorithm. Kështu, algorithm duhet të ketë vetitë e mëposhtme:

 • Determinacy ( siguri, precision, unike ). Kjo pronë konsiston në atë që, kur vendosjen e njëjtë algoritëm fillestar të dhënave është kryer në mënyrë të përsëritur në të njëjtë dhe të njëjtin rezultat është marrë gjithmonë. Determinizmi i pronës, si manifestohet në faktin se në çdo hap të algorithm gjithmonë e di saktësisht se çfarë të bëjë tjetër, dhe artisti çdo veprim në mënyrë të qartë e kuptueshme dhe nuk mund të interpretohet një kohë të pacaktuar. Për shkak të kësaj prone algoritmi është mekanik në natyrë.
 • Bazë - pasqyrohet në faktin se duke përdorur algoritmin mund të zgjidhë jo vetëm një detyrë të veçantë, dhe çdo problemi i një klase të problemeve të ngjashme me të gjitha vlerat e mundshme të të dhënave origjinale.
 • Efektiviteti ( directivity ) - që do të thotë se algorithm duhet domosdoshmërisht të çojë në zgjidhjen e problemit, ose të postoni atë për vlerat e dhëna fillestare të problemit nuk mund të zgjidhet. Procesi algorithmic nuk mund të përfundojnë në kot.
 • Lexueshmëri - do të thotë se algoritmi është i përbërë nga një sekuencë e hapave të veçanta - veprimeve elementare, zbatimi i të cilave është e lehtë. Kjo është në sajë të kësaj prone, algoritmi mund të zbatohet në një kompjuter.
 • Finiteness ( finiteness ) - qëndron në faktin se sekuenca e veprimeve elementare të algoritmi nuk mund të jetë i pafund, pakufizuar, edhe pse ai mund të jetë shumë i madh (nëse kërkohet, për shembull, një saktësi të madhe kompjuterike).
 • Korrektesa - do të thotë se në qoftë se algorithm është projektuar për të zgjidhur një detyrë të veçantë, atëherë për të gjitha të dhënat fillestare duhet gjithmonë të japë rezultatin e saktë dhe për të dhënat fillestare nuk do të marrë rezultatet e gabuar. Në qoftë se të paktën një nga rezultatet e kundërshton të paktën një nga të instaluar paraprakisht dhe kanë marrë njohjen e fakteve, algoritmi nuk mund të konsiderohen të vlefshme.

Nëse keni zhvilluar sekuencë e veprimeve nuk ka të paktën një nga vetitë e listuara më sipër, ai nuk mund të konsiderohet si një algoritmi

PROPERTIES algoritme e përkufizimit diskrete ...

Gjatë gjithë jetës sonë ne jemi të ballafaquar me algoritme, edhe pa e kuptuar atë. Algoritmet shfaqet në situata që mund të përshkruhet si një sekuencë e veprimeve. Japin shembuj.

Ne nuk do të pëshpëritje një makinë larëse komandën "për të larë njollë mbi bluza jakë" dhe të përdorin vetëm ato operacione që janë të përcaktuara në udhëzimin si ekzekutueshme, dhe vendosur ato në rregullat e përcaktuara në mënyrë rigoroze. Për shembull, duke shtypur butonin aktivizon mënyrën e larjes lavanderi ose të ngutshme.

Në këtë situatë, ne shohim objekt 2: kontrollin (duke i dhënë komandat) dhe drejtuar (ekzekutojë komandat). Në këtë shembull, një makinë interpretues.

Kur kalimit të rrugës ne ndjekim sinjalet e trafikut ...

Në këtë situatë, ne gjithashtu shohim objekt 2: kontrollin (duke i dhënë komandat) dhe drejtuar (ekzekutojë komandat). Por në këtë rast, njerëzit interpretues.

"... gjyshi erdhi në breg të detit blu dhe hodhi rrjetën. Gjysh kapur peshk, por jo e thjeshtë, dhe ari. Dhe ekzekuton peshk të gjitha dëshirat e tij ... "

Në çdo ditë të aktiviteteve të tyre ne e kuptojmë intuitivisht se vetëm në përralla ka artistë të mrekullueshme shkathët si "peshk i kuq", i cili kuptohet nga të gjithë-gjithë-gjithë, dhe mund të jenë të gjithë-gjithë-gjithë, por ende posedojnë aftësi telepatik për të me mend se çfarë do të ne do të dëshironim.

Ndoshta ata prej jush të cilët që nga fëmijëria për të kërkesave të tyre për prindërit dhe gjyshërit e tyre për të formuluar brenda një të arsyeshme dhe të ekzekutueshme ose në dispozicion, ka arritur më të kënaqshme se ata që janë të kërkohet për të marrë yllin nga qielli, për të blerë një elefant rozë jetojnë, etj Dhe kështu që zgjidhja e detyrave algorithmic do të jetë për të ndërtuar një gjuhë që kuptohet nga një artist të veçantë, duke përdorur në çdo hap të algorithm, vetëm ato operacione ose urdhëron që artisti është në gjendje për të kryer.

Kështu, një algoritmi - një sekuencë e komandave nga një objekt. Natyrisht, zbatuesi i algoritmit mund të jetë si një krijesë të gjallë dhe makinë.

Algoritmet - qartë dhe të saktë udhëzim ekzekutues për të kryer një rend i caktuar të udhëzimeve, që rezulton nga të dhënat e papërpunuara në rezultatin e dëshiruar.

Prona algoritme (algoritme për kërkesat e):

1. Rezoluta. Procesi i zgjidhjes së problemit duhet të ndahet në një seri hapash të veçanta. Kështu, formimi i një grup të urdhëruar të spaced përveç komandave (udhëzime). Struktura e formuar algorithm është ndërprerë (diskret) ekzekutimin vetëm një ekzekutues komandës mund të fillojnë në vijim.

2. Qartësia. Algorithm duhet të jetë e qartë për të Ekzekutivit, dhe kontraktori duhet të jetë në gjendje për të kryer ekipin e tij. Prandaj, algoritmi duhet të zhvillohen me një fokus në një artist të veçantë, që është, algoritmi mund të përfshijnë komandat vetëm nga sistemi i komandës së artistit.

3. Determinirotnnost. Siç kuptohet, algoritmi nuk përfshijnë udhëzime kuptimin e së cilës mund të perceptohet dy mënyra. (Për shembull, robot do të jetë në komandë të hutuar "Merr dy - tri lugë rërë": që do të thotë "dy ose tre", disa rërë?). Përveç kësaj, gjendja e papranueshme ku pas komandës ekzekutori e ardhshme nuk është e qartë se cila skuadër për të kryer hapin e ardhshëm. Shkelja e këtyre algorithm kërkesat përpilues (i quajtur kërkesë të caktuar, apo determinizmi) çon në faktin se një dhe të njëjtë komandë pas kryerjes Aktivizuesit të ndryshme jep rezultate të pabarabartë.

4. Efektiviteti. Kuptimi i kërkesave të detyrueshme të algorithm është se në kryerjen e saktë të algorithm komandave procesin e zgjidhjes së problemit duhet të ndalet pas një numër i caktuar i hapa, dhe në këtë rast, duhet të merret nga një përgjigje të veçantë për formulimin e problemit.

5. Mass. Zhvillimi i algoritmeve - procesi interesante, krijuese, por e vështirë, që kërkon shumë, shpesh kolektive, përpjekje mendore dhe kohë. Prandaj është e preferueshme për të hartuar algoritme "të sigurojë një zgjidhje në të gjitha klasat e këtij lloji të problemeve. Për shembull, në qoftë se algorithm është bërë zgjidhje e sëpata katror ekuacionit 2 + bx + c = 0, ajo duhet të variativen, i.e. zgjidhje të lejuar për çdo vlerat e lejuara koeficienti fillestar: a, b, c. Rreth një algoritmi të tillë thonë se, ai plotëson kërkesat e masës.

algoritme regjistrimi formë

Hartimi i çdo algorithm synon zgjidhjen e disa klasa të problemeve.

Ka shumë mënyra për të shkruar një algoritme formale:

1) Ajo është pjesë e algorithm është shkruar në një gjuhë natyrale, si një sekuencë numëruar të veprimeve apo komandave. Kjo të kujton udhëzimeve të përdorimit, për shembull, mulli (forma përshkruese).

2) Nuk përdoret më shpesh në shkollat ​​bllok diagram - një mënyrë grafike, duke kombinuar thjeshtësi dhe qartësi.

3) Shkruani një algoritëm në një gjuhë programimi

Problem 1. Krijo një algoritmi verbale "infuser çaj"

Llojet e algoritmeve:

- linear

- me kusht (bronkial)

- ciklik

Warning! lloj Algoritmi përcaktohet nga natyra e problemit zgjidhet në përputhje me ekipet e saj detyrë.

Detyrat e shtëpisë - abstrakte, të bëjë një pije algorithm verbal gatim arre.

Receta: arra paund në një mortajë prej druri, të shpërndarë në qumësht të nxehtë. Pastaj gatuaj për 10 minuta në ngrohje të ulët.

Shërbyer ftohtë.

Product: 250 g arra granatuar, 0.8 litra qumësht, 120 g sheqer.

Cilat janë karakteristikat kryesore të algoritmeve (Jepni një shembull ...

Ajo karakterizon strukturën e saj. Çdo algorithm përbëhet nga operacionet individuale (hapa, veprimet) që janë kryer me ndërprerje (në hapa). Kjo do të thotë se algoritmi i ka vetitë e diskrete.

Determinizmi - pronë e algorithm, duke treguar se çdo hap i algorithm duhet të përcaktohet në mënyrë rigoroze dhe nuk mund të jetë subjekt i interpretimeve të ndryshme. qëllim gjithashtu të përcaktohet në mënyrë rigoroze të kryer hapat e individuale, që është, interpretues duhet të dini saktësisht sekuencën e operacioneve. Çdo algorithm duhet të paraqiten në një mënyrë të tillë që ajo mund të jetë e qartë (saktësisht) zbatuar interpretues. Kjo pronë e algorithm është quajtur edhe një siguri, të qartë dhe të saktë.

Mass (universaliteti) - Zbatueshmëria e algoritmit të gjitha problemet e llojit të konsiderohet në çdo grupe të pranueshme e të dhënave hyrëse. Është e rëndësishme të theksohet se masa është zbatueshmëria e algoritmit të gjitha problemet e këtij lloji, që është, për të gjitha detyrat për të cilat ajo është për qëllim. Përveç kësaj, ajo duhet të kihet parasysh se zbatimi i algorithm është e mundur në të gjitha, por e pranueshme grupe të të dhënave të dhëna.

Efektiviteti (gjymtyrë) - aftësinë për të prodhuar një rezultat të veçantë për të dhënat e papërpunuara të vlefshme në një numër i caktuar i hapa. Kjo është, aftësia për të përfunduar procesin në një numër i caktuar i iterations apo mesazhit formë të pamundësisë së të dhënave të mëtejshme (p.sh., për shkak të faktit se të dhënat origjinale në dispozicion për algorithm nuk është i zbatueshëm).

Formalitet - Prona të thotë se çdo interpretues, kryerjen e një algoritmi (p.sh., një kompjuter), duke vepruar zyrtarisht, që është, rreptësisht ekzekuton instruksionet e dhëna nga zhvilluesi i algorithm.

Ju gjithashtu mund të pëlqen

Rreth autorit kripto

Vetëm të bëjë atë!

Shto një koment

e-mail juaj nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *