Кои се главните карактеристики на АЛГОРИТАМ

I. Резолуцијата

Еден таков имот е дискретни. Под дискретни тоа е значи дека алгоритмот се состои од опис на обработка низа на чекори организиран на таков начин што во почетната време поставени од страна на почетна состојба, како следен чекор по секоја ситуација се претвора врз основа на податоците добиени во претходните чекори обработка. Дискретна алгоритам значи дека тоа се извршува чекор по чекор: за секоја акција предвидени алгоритам се извршува само по извршувањето заврши претходната.

II. сигурност

Друга карактеристика наречена сигурност. Тоа значи дека секој чекор е уникатно решени трансформација изведувач објекти медиум добиени во претходните чекори на алгоритам.

На пример, во една од наведените рецепти за готвење:

Нежно протресете ја смесата да стане трнлив. Топлина на ракија во мал тенджера и истурете го во смесата.

Формални Извршен е јасно дали е потребно тресењето микс, додека целиот не е тоа ќе биде успех, и она што се уште го цени тава. Голема или мала? И на што температурата е потребно да се загрее на ракија. Значи овој алгоритам секој уметник вршат доста тешко, речиси невозможно. Можеме да кажеме дека алгоритмот не треба да бидат присутни не некои зборови: малку, малку, малку, и така натаму ..

III. ефикасност

Третиот имот - на ефикасноста на алгоритмот. Овој имот се подразбира дека на секој чекор (и алгоритам воопшто) по нејзиното завршување обезбедува животната средина во кој се уникатно идентификувани сите достапни објекти. Ако за некои - од било која причина не е можно, алгоритам треба да го пријавите дека решението не постои.

На пример, во упатството за употреба рече кашлица медицина:

Ако лекарот го препишал, а потоа се 3-4 пати на ден 15-20 капки, најдобар во топла слатка вода.

Таму не е дефинирано, на пример, кога алгоритмот мора да заврши - кога кашлицата ќе се одржи или кога лекот е до крај. перформанси имотот обично подразбира ногата алгоритам, односно. д. завршување на својата работа во конечен број на чекори (бројот на чекори не може однапред да се знае и е различна за различни првичните податоци).

IV. perspicuity

Морам да кажам дека алгоритам треба да се сфати не само на авторот, но исто така и на извршител. Ако ние предлагаме да се извршната власт, како што се железо миење облека, тој никогаш нема да го направи тоа, затоа што тие не го разбираат, тоа е. Да. Таквата програма што не е под хипотека. Или, на пример, ако ние нудиме некои момчето да се пече на торта дека тој, како по правило, тоа не функционира, затоа што тие не знаат како. Но, ако се изготви детален работа алгоритам, ние го подели во основните чекори, како што тоа може лесно да се разбере и да биде во можност да настапи на секој чекор, тоа ќе биде во можност успешно да се пече било торта. Секој чекор на алгоритмот мора да претставува било дозволено извршител акција. Овој имот се нарекува алгоритам јасно.

V. Маса

Конечно, уште една карактеристика на алгоритмот - масата. Тоа значи дека таму е збир на податоци кои можат да се обработуваат од страна на алгоритам или алгоритам може да се користи за решавање на било каков проблем на ист вид. Маса алгоритам е тесно поврзан со разбирливост по пат на пример може да се интерпретира пример торта, и велат дека повеќе од готвење алгоритам ќе бидат опишани, толку е поголема веројатноста дека на торта се пече. Исто така, како пример може да се земе во упатството на електрични апарати, упатства и така натаму. Е., Подобро од алгоритам на работа со уреди, толку полесно ќе биде за вас да го разбере. Од гледна точка на практичната вредност на важни алгоритми кои ќе биде збир на прифатлив првичните податоци што е доволно голем за, како по правило, практична вредност алгоритам не е висока, ако се користи само еднаш.

Алгоритам својства на алгоритми

Концептот на алгоритам. Својства на алгоритам. А сорта на алгоритми. Метод Опис на алгоритми

Алгоритмот се нарекува точен и разбирлив predpisanie изведувач направи низа на активности во насока на решавање на проблемот. Зборот "алгоритам" е изведен од името на Ал Khwarizmi математичар кој формулирани правилата за вршење на аритметички операции. Првично, според правилата на алгоритмот се реализира само вршење на четири аритметички операции со броеви. Во иднина, овој концепт почна да се користи обично се однесува на низа на активности кои ќе доведат до решение на било која задача. Говорејќи во врска со алгоритам на компјутерската процес, треба да се разбере дека објектот кој се применува алгоритам се податоците. Алгоритам за решавање на пресметковни проблеми е збир на правила за да се трансформира суровини Бодување податоци.

Главните карактеристики на алгоритмот се:

 1. одреденоста (сигурност). Тоа вклучува добивање недвосмислена резултатите од компјутери protsecca за дадени влезни податоци. Поради ова својство на процесот на алгоритам е механичка природа;
 2. ефикасност. Тоа укажува на присуство на оригиналните податоци за кои е даден алгоритам спроведува со процес на компјутери мора по конечен број на чекори за да се запре и да се добие посакуваниот резултат;
 3. маса. Овој имот сугерира дека алгоритмот мора да биде соодветен за решавање на сите проблеми од овој тип;
 4. дискретни. Сегментација значи дефинирани алгоритам процесот компјутери во одделни фази, можноста за извршување на која давателот на услуги (PC) не е доведена во прашање.

Алгоритам треба да се формализира од страна на некои правила преку специфични претставувачки средства. Тие вклучуваат методи за евидентирање алгоритми: усно, формула-вербални, графички јазик на шеми оператор, алгоритамски јазик.

Најмногу се користи, поради неговата јасност, графички (колото блок) начин да се напише алгоритми.

Дијаграм се нарекува графичко претставување на логичка структура на алгоритмот, каде што секој чекор за обработка на информации е претставена во форма на геометриски симболи (блокови), со специфична конфигурација во зависност од природата на работењето. На листата на ликовите, нивните имиња, нивните функции се прикажани, облик и големина се одредува од страна на посетителите.

Трите главни видови на компјутерската процеси може да се идентификуваат на сите различни алгоритми за решавање на проблемите во нив:

 • линеарна;
 • разгранување;
 • циклични.

Линеарни се нарекува пресметковни процес, во кој сите фази на решавање на задачите што се вршат во природниот ред на записи од овие фази.

Разгранување се нарекува пресметковни процес, при што информациите на селекција обработка насока зависи од почетната или средно податоци (проверка на резултатите од една логичка состојба).

А циклус се повторува повеќе секција компјутери. Пресметковни процес, содржи еден или повеќе циклуси, наречен циклична . Со бројот на циклуси извршување се поделени во циклуси со одредени (предодредено) број на повторувања и циклуси со неограничен број на повторувања. Бројот на повторувања на минатото зависи согласност со одредени услови со внесување на јамка. Состојбата може да се провери на почетокот на циклусот - тогаш зборуваме за циклусот со предуслов, или на крајот - тогаш овој циклус со postcondition.

својства на алгоритми

. Google_iframe_start_time = new Датум () getTime (); google_async_iframe_id = "aswift_1"; window.google_process_slots = функција () {window.google_sa_impl ({iframeWin: прозорецот, pubWin: window.parent, Vars: window.parent [ 'google_sv_map'] [ 'aswift_1']});}; (Adsbygoogle = window.adsbygoogle || []) притисни ({}) .;

4. Својства на алгоритмот

Опис на главните карактеристики ви помага да се продлабочи и самиот поим на алгоритам. Така, алгоритмот мора да ги имаат следните карактеристики:

 • Одреденоста ( сигурност, прецизност, уникатност ). Овој имот се состои во тоа што при утврдувањето на иста почетна алгоритам податоци постојано се вршат во иста и истиот резултат е секогаш добива. Детерминизам на имотот што се манифестира во фактот дека на секој чекор од алгоритмот секогаш знаат точно што следно да направи, и секоја акција јасно разбирлив уметник и не може да се толкува на неодредено време. Поради овој имот на алгоритам е механичка природа.
 • Грасрут - се гледа во фактот дека со помош на алгоритам може да се реши не само една специфична задача, и било каков проблем на класа на слични проблеми со сите можни вредности на оригиналните податоци.
 • Ефективност ( Насоченост ) - што значи дека алгоритмот мора нужно да доведе до решение на проблемот, или да ја објавите дека за даден на почетните вредности на проблемот не може да се реши. Алгоритамски процес не може да заврши во залудно.
 • Читливост - значи дека алгоритмот се состои од низа на поединечни чекори - основни активности, чија имплементација е лесно. Тоа е благодарение на овој имот, алгоритам може да се спроведе на компјутер.
 • На конечноста ( конечност ) - лежи во фактот дека редоследот на основните активности на алгоритам не може да биде бесконечна, неограничен, иако тоа може да биде многу голем (ако е потребно, на пример, голем компјутерската точност).
 • Коректност - значи дека ако алгоритам е дизајниран да се реши одреден задача, тогаш за сите првични податоци, таа секогаш треба да даде точен резултат и за какви било првични податоци нема да добие погрешен резултати. Ако барем еден од резултатите во спротивност барем еден од претходно инсталиран и добиле потврда на фактите, алгоритмот не може да се сметаат за валидни.

Ако развиено низа на активности не барем еден од својствата наведени погоре, може да се смета како алгоритам

СВОЈСТВА алгоритми на дискретни дефиниција ...

Во текот на нашите животи, се соочуваат со алгоритми, дури и без реализација на тоа. Алгоритми се појавуваат во ситуации кои може да се опише како серија на акции. Наведи примери.

Ние нема да шепотат машина за перење команда "да се мие дамка на блузи јака" и ја користат само оние операции кои се наведени во наставата како извршна, и ги постави на строго дефинирани правила. На пример, притискањето на копчето активира режимот за перење алишта или притискање.

Во оваа ситуација, ние гледаме на објектот 2: контрола (давање команди) и да ја стартувате (извршување на команди). Во овој пример, изведувач машина.

При премин на патот ние ја следиме сигналите сообраќај ...

Во оваа ситуација, ние исто така гледаат објект 2: контрола (давање команди) и да ја стартувате (извршување на команди). Но, во овој случај, луѓето изведувач.

"... дедо дојде на брегот на синото море и ја фрли на мрежата. Дедо фатена риба, но не едноставна, и злато. И извршува риба сите неговите желби ... "

Во секојдневната на нивните активности ние се разбираме интуитивно дека само во бајките постојат прекрасни разноврсна изведувачи како "Златна рипка", кој е разбирлив за сите-сите-сите, и можат да бидат сите-сите-сите, но се уште имаат телепатско способности да се погоди што би ние би сакале.

Можеби оние од вас кои уште од детството на нивните барања на нивните родители, баби и дедовци да се формулира во разумен и извршна или на располагање, постигна повеќе задоволство отколку оние од кои се бара да се добие ѕвезда од небото, да се купи во живо розов слон, итн И така на решение на алгоритамски задачи ќе биде да се изгради на јазик разбирлив за одреден уметник, со користење на секој чекор од алгоритмот, само оние операции или команди дека уметникот е во состојба да ги исполни.

Така, алгоритам - низа на команди од некој објект. Очигледно, извршителот на алгоритам може да биде како живо суштество и машина.

Алгоритми - јасни и прецизни инструкции извршител за вршење на конечни секвенца од инструкции, кои произлегуваат од необработени податоци до посакуваниот резултат.

Својства алгоритми (алгоритми за барања):

1. Резолуцијата. Процесот на решавање на проблемот треба да се подели во серија на поединечни чекори. Така, на формирањето на подредено множество на меѓусебно растојание команди (инструкции). Формирана алгоритам структура е непостојана (дискретни) извршување на само една команда извршител може да започне со следново.

2. јасност. Алгоритам треба да бидат јасни на Извршниот, а изведувач треба да бидат способни да ги извршуваат неговиот тим. Затоа, алгоритам треба да се развива, со фокус на одреден уметник, тоа е, алгоритам може да вклучуваат команди само од системот команда на уметникот.

3. Determinirotnnost. Како што разбрав, алгоритам не вклучува инструкции значењето на кое може да се смета двосмислено. (На пример, робот ќе бидат збунети команда "Земете две - три лажици песок": што значи "две или три", некои песок?). Покрај тоа, неприфатлива ситуација во која по следната команда извршител не е јасно кој тим за извршување на следниот чекор. Прекршувањето на овие барања компајлерот алгоритам (наречен дефинитивно барање, или детерминизам) води до фактот дека една и иста команда по извршување на различни активатори дава нееднакви резултати.

4. Ефикасност. Значењето на задолжителни барања на алгоритам е тоа точно во ефикасноста на алгоритмот команди процесот на решавање на проблемот треба да се запре по конечен број на чекори, и во овој случај, мора да бидат примени од страна на конкретен одговор на формулација на проблемот.

5. миса. Развојот на алгоритми - процесот интересни, креативни, но тешко, се бара многу, често колективна, ментален напор и време. Затоа е подобро да се дизајнира алгоритми "обезбеди решение во сите класи на овој вид на проблеми. На пример, ако алгоритам се решенија на квадратната равенка ax 2 + bx + c = 0, тоа мора да се variativen, односно решенија им овозможи за било допуштени вредности почетна коефициент: a, b, c. За таков алгоритам се каже, тој ги задоволува побарувачката на маса.

снимање форма алгоритми

Изработка на било кој алгоритам има за цел решавање на некои класи на проблеми.

Постојат многу начини да се напише формална алгоритми:

1) Тоа е дел од алгоритам е напишано во природниот јазик како нумерирани низа на дејства или наредби. Ова потсетува на упатствата за работа, на пример, мелница (описна форма).

2) Не помалку често се користат во училиштата блок дијаграм - графички начин, со комбинирање на едноставност и јасност.

3) Напишете алгоритам во програмскиот јазик

Задача 1. Креирај вербална алгоритам "чај infuser"

Видовите на алгоритми:

- линеарен

- условен (разгранување)

- циклична

Предупредување! Вид на алгоритам е утврдена од страна на природата на проблемот да се реши во согласност со својата задача тимови.

Домашна работа - апстрактно, направи вербална алгоритам готвење орев пијалок.

Рецепт: фунта ореви во дрвена малтер, се раствора во топла млеко. А потоа се готви за 10 минути на тивок оган.

Служат ладни.

На производот: 250 гр гранатираа ореви, 0,8 литри млеко, 120 гр шеќер.

Кои се главните карактеристики на алгоритми (Наведи пример ...

Се карактеризира неговата структура. Било кој алгоритам се состои од индивидуални активности (чекори, акции) кои се вршат повремено (во чекори). Ова значи дека алгоритмот има својства на дискретни.

Детерминизам - имотот на алгоритам, што покажува дека на секој чекор од алгоритам треба да бидат прецизно дефинирани и не може да биде предмет на различни толкувања. цел, исто така, треба да се дефинира строго извршување на поединечни чекори, кој е, изведувачот мора да се знае точно на секвенца од операции. Било кој алгоритам треба да бидат презентирани на таков начин што тоа може да биде недвосмислено (точно) спроведува изведувач. Ова својство на алгоритам е исто така, повика на сигурност, недвосмислени и точни.

Маса (универзалност) - Применливост на алгоритам за сите проблеми од типот смета во секое допуштена поставува на влезни податоци. Важно е да се нагласи дека на маса е применливоста на алгоритам за сите проблеми од овој тип, што е, на сите задачи за кои е наменет. Покрај тоа, таа мора да се има на ум дека спроведувањето на алгоритам е можно во сите, освен за допуштена поставува на влезни податоци.

Ефективност (ногата) - способноста да се произведе одреден резултат за валидни сурови податоци во конечен број на чекори. Тоа е, способноста да го завршите процесот во ограничен број на повторувања или форма порака на неможност за понатамошно податоци (на пример, се должи на фактот дека оригиналните податоци на располагање на алгоритам не е потребно).

Формалност - сопственост значи дека секој изведувач, вршење на алгоритам (на пример, компјутер), постапувајќи формално, тоа е, строго извршува инструкциите обезбедени од страна на инвеститорот на алгоритам.

Вие исто така може да се допаѓаат

За авторот на Крипто

Само го прави тоа!

Додадете коментар

Вашата е-пошта нема да биде објавена. Задолжителни полиња се означени *